9+1 féle hozzáállás, ami előrevetíti, hogy a generációváltás/ügyvezetőváltás SIKERTELEN lesz!

Posted by:

Megosztás
1Nincs ebben semmi különös…

Ha úgy gondolják, hogy ez a szakasz a cég életében nem egy különleges helyzet, ami olyan kompetenciákat igényel, ami a szokásos ügyvezetésben nincsenek meg. Ha a tulajdonos- ügyvezetőváltásra úgy tekintenek, mint amikor bármelyik munkakörbe új munkavállaló érkezik és egy szokásos betanulás lesz. „Csak csinálja” az új vezető, a régi meg majd elmondja menet közben, hogy mit, hogy szoktak csinálni.

2A családi viszonyokra nem lesz hatással

Családon belüli utódlásnál, ha úgy gondolják, hogy a céges problémák, konfliktusok nem fognak negatívan hatni a családi viszonyokra.

3Bármely ügyvezető megcsinálja az ügyvezetési feladatai mellett…

Ha úgy gondolják, hogy az ügyvezetésbe beletartozik a generációváltás / ügyvezetőváltás folyamatainak elvégzése és a problémáinak megoldása és minden ügyvezető rendelkezik azokkal a kompetenciákkal, amelyek ezekhez szükségesek.

4A munkatársaknak, beosztottaknak semmin nem kell változtatni

Ha úgy gondolják, hogy a cég teljes szervezetét, folyamatait nem kell illeszteni az új vezetőhöz, illetve azt gondolják, hogy a munkatársak automatikusan elfogadják az új vezetőt.

5Az új vezető mindent jól és pont úgy fog csinálni, ahogy a régi

Ha a régi vezető azt gondolja, hogy záros határidőn belül eljön az a pillanat, amikor azt érzi, hogy az új vezető már mindent jól csinál, és már biztonságban érzi a céget az új vezető kezében. Ekkor a régi vezető csak feláll a vezetői székből és boldogan éli tovább nyugodt napjait.

6A régi vezető könnyen és ténylegesen átadja a döntés jogát.

Ha a régi vezető nem tudja elengedni a döntés jogát, ezért formálisan, vagy informálisan folyton felülírja az új vezető(jelölt) döntéseit.

7Minden pont úgy lesz, ahogy eddig, mert csak az volt sikeres

Ha a régi vezető ragaszkodik ahhoz, hogy az új vezető minden pontosan úgy csináljon, ahogy azt Ő csinálja. A régi vezető ilyenkor a módszerek, folyamatok változatlanságában látja a cég további sikerességének biztosítékát.

8Pusztán a kinevezés biztosítja, hogy mindenki elfogadja az új vezetőt

Nem használnak semmilyen módszer és folyamat arra, hogy az új vezetőt a régi munkatársak elfogadják, bízzanak benne. A régi munkatársak továbbra is a régi vezetőt tekintik informálisan vezetőjüknek, az ő tanácsait, módszereit követik.

9A többi tulajdonos simán elfogadja az új vezetőt

Több tulajdonos esetén, ha a többi tulajdonos nem fogadja el az új vezetőt. Különösen kritikus ez, ha az utód a régi tulajdonos/vezető gyermeke/rokona.

+1Lelkileg ez könnyű helyzet lesz

Ha a régi vezető úgy gondolja, hogy a „lelkével” nem kell foglalkozni.

  • Könnyű lesz elfogadnia az új vezető eltérő módszereit, stílusát, más elképzeléseit a cég jövőjéről.
  • Könnyű lesz nem beleszólni, nem felülírni az új vezető döntéseit.
  • Könnyű lesz valami mással elfoglalnia magát…
  • Könnyű lesz a családon belüli utódlásnál a konfliktusokat a „munkahelyen hagyni”.
0

A szerző:

Szervezetfejlesztés, Innováció-menedzsment és KKV-k innovációs képességének fejlesztése 2003 óta.
  Kapcsolódó bejegyzések
  • No related posts found.
UA-90541083-1